Смак дитинства — це неперевершена гармонія смаку та казкова атмосфера дитинства.Це бабусі, дідусі, вся родина та найкращі друзі у тісному колі на родинному святі!
Що об’єднує українця та європейця
Сьогодні досліджуємо, що поєднує такі печива як “Дніпро” та “Мадлен”.
Колись журналіст надав смаку печива “Дніпро” – назву «смак дитинства»!
У нашій місцевості для більшості так і є!
А щоб відповів, наприклад француз чи бельгієць ,коли б його запитали про його “смак дитинства”?
Він відповів би: печиво “Мадлен”!
Походження печива ” Мадлен”
Мадлен (фр. Madeleine) — французьке бісквітне печиво невеликого розміру, зазвичай у формі морських гребінців. Походить з округу Коммерси. Ця випічка має великий успіх у Франції та Європі загалом.
Склад печива” Мадлен” та спосіб виготовлення
Тісто, замішане на харчовій соді з борошна, цукрової пудри, яєць, вершкового масла та рома.Інколи до тіста додається какао. За допомогою шприца викладають на спеціальну деку з фігурними поглибленнями.
Цікаво, що склад печива “Мадлен” дуже схожий до складу “Дніпро”.
Звісно, що рому у “Дніпро” не додають, але замість рому додається натуральний мед.
Історія печива ” Мадлен”
Про історію Дніпра ми часто розповідаємо на нашій сторінці у ФБ, на нашому сайті є окремий розділ Історія. Цікаво,що це єдине печиво,що назване на честь і могутнього Дніпра й міста!
А яка історія печива ” Мадлен”?
Хто ця Мадлен і хто вперше надав цьому печиву назву «смак дитинства»?
Історія відсилає нас у 18 сторіччя, коли служниця, на ім’я Мадлен (Madeleine Paulmier) приготувала для герцога Станіслава Лещинського що давав урочистий обід у своєму замку в Коммерси (Лотарингія) у 1755 році.
Перед обідом щось там Мадлен посварилася з головним кухарем і він покинув робоче місце. А Мадлен не розгубилася та зробити десерт за рецептом своєї бабусі.
Це і було печиво Мадлен.
Хто приніс “Мадлен” всесвітню популярність
Своєю всесвітньою популярністю «мадленки» зобов’язані роману Марселя Пруста «На Сваннову сторону» (першим у циклі з семи романів «У пошуках утраченого часу»).
В одній з найвідоміших сцен світової літератури головний герой занурює печиво до чаю — і на сотні сторінок переноситься в дитинство, з яким у нього навічно асоціюється смак цього печива.
У французькій мові вираз «мадленка Пруста» перетворився на метафору, що означає «смак дитинства»
Навіть зорі сяють яскравіше
З легкої руки журналіста ми почали називати смак печива “Дніпро” та “Дніпровські зорі” “смаком дитинства”.
Але навіть найкраще печиво “Дніпро” нам здається трошки “не таким”, як в дитинстві!
Та що поробиш?У дитинстві у рідному місті й “зорі сяяли яскравіше”,а “дерева були високими” !