історія бренду печиво Дніпро

ІСТОРІЯ

Історія бренду Здобне печиво Дніпро


Історія бренду «Здобне печиво Дніпро» пов’язана з його автором ,величною річкою Дніпро та містом з такою ж назвою.

Авторка творчо поєднала у своєму дизайні велич міста і велич річки. Що візуально втілилося у печиві збільшеного формату та крутих Дніпровських хвиль.

Який дизайн зміг би бути кращим?

Історія бренду Дніпро: Автор

авторка печива Дніпро Леонова О.А.
Автор печиво «Дніпро» та «Дніпровські зорі» Леонова Олександра

Дизайн, рецептуру, упаковування розробила інженер – технолог кондитерського виробництва Обласного управління харчової промисловості у 1967 році

Леонова Олександра Агафонівна.

Вперше печиво було виготовлено на Дніпропетровському заводі продтоварів. (м. Дніпро, вул. Савченко). Випуск печива було прилучено до 50-річчя жовтневої революції. З цього моменту почалася історія бренду » Здобне печиво Дніпро».

Печиво відразу ж стало популярним не тільки у Дніпропетровській області, а й на всій території України та інших республік пострадянського простору.

З легкої руки журналістів отримало слоган «Печиво з дитинства» за його ніжний, незрівнянний смак.

Історія бренду Дніпро:Дизайн

3 печива дніпро
Печиво Дніпро

Печиво має прямокутну форму, укрупнено в розмірах, що дозволяє відмінно відтворювати авторський дизайн у вигляді крутих хвиль Дніпра та написи «Дніпро» по центру .

Історія бренду Дніпро: Рецептура

3 печива дніпро

Оригінальну рецептуру № 338 було затверджено 27 березня 1967 р. Головним інженером “Укрголовмісцхарчопрому” МХП УРСР М.Чубенком.

Склад: борошно вищого ґатунку, масло вершкове, цукрова пудра, маргарин, молоко згущене, мед, меланж, сіль, сода, інвертний сироп, амоній, есенція лимонна

Дніпровські зорі

Печиво «Дніпровські зорі» – продовження лінійки печива «Дніпро», випускається з 1969 р. Вперше печиво було виготовлено на Дніпропетровському заводі продтоварів.

Дизайн, рецептуру, упаковування розробила інженер – технолог кондитерського виробництва Обласного управління харчової промисловості Леонова Олександра Агафонівна. Печиво має круглу форму, представлене в декількох дизайнах, об’єднаних спільною темою.

Рецептура печива “Дніпровські зорі” відрізняється від рецептури «Дніпро».

Оригінальну рецептуру на печиво “Дніпровські зорі” № 631 було затверджено 18 квітня 1969 р. Головним інженером “Укрголовмісцхарчопрому” МХП УРСР П. Гуменником.

Склад: борошно вищого ґатунку, глюкоза кристалічна, масло вершкове, цукрова пудра, маргарин, молоко згущене, меланж, сіль, сода, інвертний сироп, амоній, ванілін

Бренд

Здобне печиво «Дніпро» – Відомий і улюблений мільйонами наших земляків “радянський бренд” ось вже більше ніж 50 років. Батьківщина бренду – м.Дніпро.

Пізніше, як продовження, було створено печиво «Дніпровські зорі».

Авторський задум — зорі над Дніпром, що мають кілька дизайнів,створюючи своєрідний збірник.Один елемент дизайну — печиво з вітрильником,що так полюбляють у нашому місті.

Смак печива також ніжніший завдяки глюкозі,що входить у склад.

авторка печиво Дніпро Леонова О.А. разом з колективом

Колектив Дніпропетровське обласне управління харчової промисловості.

Головний інженер — Леонова О.А.

Як вам наш сайт?

Просмотреть результаты

Загрузка ... Загрузка ...

Бренди створюють люди

Олександра народилася в с. Варварівка Долинського р-ну Кіровоградської області. Закінчила школу зі срібною медаллю і поїхала навчатися до Києва. Вирішили вступати у харчовий інститут ім. Мікояна, через те, що дуже любили солодке. Навчалася відмінно і закінчила інститут з червоним дипломом за фахом технолог цукрового виробництва. Після закінчення переїхала до Донецька за напрямком чоловіка, а потім молода сім’я з дитиною переїхала до Дніпропетровська, де чоловік працював науковим співробітником у Гірничому інституті, а вона на хлібозаводі №1 по змінах в лабораторії. Активна, відповідальна. Тут її помітили та запросили на роботу спочатку в Раднаргосп, а потім, після реорганізації, в Управління.

Одного разу, повертаючись з відрядження з м. Київ, вона зайшла в купе нашого фірмового потягу, замовила чай та стала чекати, роздивляючись всім відомі фіранки з логотипом «Дніпро».

«От би зараз до чаю принесли печиво з такою ж назвою «Дніпро»- подумала вона.

І тепер ця думка її вже не залишала.

Управління, де вона працювала ,знаходилося на вул. Савченко. Поруч – кондитерський цех. Там і підбиралася рецептура, відпрацьовувалася форма для печива (це такий штамп). А малюнки малювала вдома, сидячи у себе в саду. Поруч малювала її донька. Наприклад, за основу дизайну «Зорі» було взято кораблик з дитячого малюнка.

Але особливо вдалим є малюнок для печива Дніпра. Тут орнамент у вигляді крутих хвиль по периметру печива обрамляють напис ДНІПРО. Формат печива для більшої вагомості було вирішено укрупнити. Виникла думка впаковувати печиво у коробки.

Пакування

історія бренду печиво Дніпро
Коробки для Здобного печива “ДНІПРО” (сучасна в центрі)

На той час печиво пакували у пачки. Але тільки не для «Дніпро» ! Було вирішено, що пакування повинно бути барвистим. На ньому зображено Дніпро. Види на Дніпро фотографував замовлений з Києва фотограф. А ракурси обирали разом. Багато хто пам’ятає першу коробку з зображенням Херсонського мосту та вітрильника. Дуже вдалою була і композиція для коробки «Дніпровські зорі» – Ресторан «Поплавок» на тлі нічного неба.

Технологія

Що стосується технології печива, то і тут Авторка проявила творчий підхід.

Управління харчової промисловості – це місцева промисловість. Це ручна праця, дрібні кустарні цехи, розкидані по всій області. Таким це було спочатку.

А під її керівництвом, вже як головного інженера, ця мережа дрібних цехів перетворилася на велике об’єднання сучасних виробництв.

На той момент мало було створити нове печиво, воно повинно було витіснити що існує, хоча слово витіснити для соціалістичної економіки не підходить.Крім того, продукт мав задовольнити виниклі потреби людей в той час та забезпечити високу продуктивність на наявному обладнанні. Крім того, на той час: цукрове печиво заполонило весь ринок, а здобне, тобто «з маслом» вироблялося відсадком або вручну. І тому в Авторки виникає ще одна чудова ідея. А що якщо печиво зробити здобним, тобто «високорецептурним», але виробляти на лініях для цукрового? Тут треба було підібрати відсоток жирності. Крім того, повинен вийти чіткий малюнок. Завдання стояло не просте. І це просто за своєю ініціативою! Звичайно, все це вона робила не сама. Керівництво та колектив підтримували та працювали над впровадженням. Це на той момент головний інженер В. Сомляков і начальник бісквітного цеху В. Романов, кондитер Воронова.

Успіх та Визнання

Леонова О.А. була відзначена грамотами, нагородами, у тому числі й орденом Трудового Червоного Прапора. Але це пізніше. А тоді вона була неймовірно щаслива!

Печиво дійсно мало успіх! ! Скільки про нього написано! І тоді й тепер!

газета за 26,01,1974 року про печиво Дніпро та Дніпровські Зорі з приводу Знака якості
На світлині газета Дніпровська правда 26.01.1974р.

Печиво Дніпро» було висунуто на здобуття «Знаку якості» й отримало його, було учасником та номінантом багатьох виставок у країні та за кордоном.

Печиву Дніпро у 2022 році 55 роки! Це ціла епоха!

Яка обіймає історію підприємства, України та історію кожної родини! Це ж так важливо! За це треба триматися та передавати з поколінь до поколінь!

Секрет Бренду

Секрет успіху.
Крім сказаного вище, можна відзначити, поряд з вдалою рецептурою та дизайном, вдале упаковування. Багато хто пам’ятає коробки з вітрильником на Дніпрі на тлі Херсонського мосту для «Дніпра» та нічним зоряним небом над Дніпром та рестораном поплавок для «Дніпровських зорів».

Але сила цього Бренду, а, отже, й секрет успіху у тому, що він створений з любов’ю.

З любов’ю до людей, до нашого міста, до Дніпра. 

Любов’ю талановитої, яскравої, творчої людини.

Ми сподіваємося, що цієї любові вистачить ще на багато років!

Фото щасливого покупця печива Дніпро та друга засновника